top of page
Sök
  • tl0804

SPA Möter Annika Roos

Grattis till din nya roll som VD för Jernkontoret. Du har en bred chefserfarenhet från många olika ledande roller inom industrikoncernen Sandvik. Vad är det du framför allt tar med dig in i din nya roll? Lång erfarenhet från många olika verksamhetsområden inom en stor industrikoncern med allt vad det innebär gällande arbetssätt, -processer och vad som är viktigt för industrin för att kunna driva konkurrenskraftiga affärer. Även kunskap om och intresse för hållbarhet och kompetensförsörjning som är viktiga frågor som Jernkontoret driver tillsammans med företagen. Jag tar också med mig kunskap om stållegeringar och dess egenskaper, tillverkningsprocesser och användningsområden.


Jernkontoret är en anrik organisation med rötter från 1700-talet. Vilken kompetens bidrar Jernkontoret med i den framtida utvecklingen av järn- och stålbranschen i Sverige? Jernkontorets uppgift är att påverka och därmed förbättra förutsättningarna för järn- och stålproduktion i Sverige, som möjliggör för en hållbar och konkurrenskraftig tillväxt. För att kunna göra det på ett trovärdigt sätt krävs kompetens inom t ex hållbarhet och miljö- och klimatpåverkan, forskning och utveckling, marknadspolitiska frågor och vi behöver också förstå och behärska kanalerna till beslutsfattarna för effektiv kommunikation av våra budskap. Denna kompetens finns inom Jernkontoret.


Hållbarhet och klimatfrågan står högt upp på allas agendor 2022. Hur påverkar det strategi och inriktning för Jernkontorets verksamhet? Den omställning som sker inom järn- och stålindustrin är en förutsättning för att vi ska nå klimatmålen, våra svenska klimatmål men också inom Paris-avtalet. När våra företag utvecklar teknik som gör oss fossiloberoende så får det en enorm effekt. Klimatomställningen är dessutom en möjlighet för våra svenska företag att stärka sin position globalt. Det finns redan kunder som efterfrågar fossilfria stålprodukter från Sverige, inom t ex fordonsindustrin och byggsektorn. Därför är hållbarhets- och klimatfrågan oerhört viktig för svensk järn- och stålindustrin, och därmed även för Jernkontoret.

Tack Annika och lycka till!


114 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page