top of page
Sök
  • tl0804

SPA besöker Elmia: Högtryck i tillverkningsindustrin, men inte utan utmaningar

I början av november besökte några av oss från SPA-SMED underleverantörsmässan Elmia Subcontractor i Jönköping. Vi fick möjlighet att träffa ett flertal mindre och medelstora företag inom tillverkningsindustrin. Många levererar viktiga komponenter till storbolagskunder och flertalet utför även legotillverkning. I stort sett alla vi pratade med beskrev nuläget väldigt positivt och flera talade om en rekordstor efterfrågan.


Från tillverkning till transport. Från billigt till nära.

Mycket av det som vi redan känner till bekräftades av dem som vi samtalade med på mässan. Företagen gav också uttryck för sin oro att dagens utmaningar snabbt kan förändra det positiva affärsklimatet till det sämre. Många lyfte fram svårigheten att få tag på insatsmaterial och komponenter, vilket för flertalet bolag som var representerade inte handlar om halvledare och elektronik utan om råmaterial och andra insatsvaror. Många SME-företagsledningar lägger nu mycket tid och fokus mot supply-chain. Här saknas ofta både resurser och kunskap i bolagen för att kunna hantera situationen annat än kortsiktigt. Tillverkande underleverantörer upplever också en ökad efterfrågan som drivs på av att många större bolag jagar efter nya leverantörer närmare den egna tillverkningen. Transportproblem och pandemirestriktioner har under lång tid gjort det svårare att samarbeta med geografiskt avlägsna leverantörer och man ser inte att denna situation kommer att förändras nämnvärt.


Nedtonat kring fordonskomponenter och digitalisering

Fordonsindustrin har under lång tid varit ett mycket viktigt kundsegment för många av SME bolagen. Dock noterade jag att väldigt få av dessa valde att visa upp några komponenter som ingår i fordon med förbränningsmotorer. Likaså var digitaliseringstrenden inte så framträdande i montrarna på mässan om man jämför med de internationella industrimässorna, där nästan allt nytt som visats upp de senaste åren har kretsat kring digital teknologi. Om detta speglar en verklighet att många mindre och medelstora bolag ännu inte tagit klivet fullt ut mot digitalisering är svårt att säga.


Vilket elområde tillhör du?

Många av våra samtal kom snabbt in på den osäkra energitillgången och de periodvis kraftigt stigande elpriserna. Det är uppenbart att detta skapar en oro i många företagsledningar. Beslut om investeringar och kapacitetsutbyggnad behöver långsiktig stabilitet i infrastruktur och nu står man inför ett fundamentalt problem som man inte behövt fundera på historiskt. ”- Billig och säker tillgång på elström har ju alltid varit en viktig konkurrensfaktor för oss gentemot leverantörer i lågkostnadsländer.”


Ohållbart utan hållbarhet

Det är också tydligt att fokus på hållbarhet och efterlevnad, som de stora företagen arbetat med under flertalet år, börjar komma ner även till de SME bolagen. Krav på att kunna redovisa vilka underleverantörer man använder och kunna redovisa att dessa i sin tur bedriver sin verksamhet på ett hållbart och etiskt sätt är idag en självklarhet för att bli godkänd som leverantör till de större företagen.


En ständig utmaning – varför då?

Avslutningsvis noterade jag att flera företag och olika intresseorganisationer som var representerade på mässan lyfte fram den bristande tillgången på välutbildad personal inom verkstad. Detta är en långsiktig utmaning för så väl industrin som utbildningsväsendet och svårigheten att attrahera ungdomar till kvalificerad yrkesutbildning för arbeten inom industrin har uppenbart inte blivit lättare under de dryga trettio år som jag själv varit med och följt utvecklingen inom verkstadsindustrin.



Jonas Jordberg, Affärsområdesansvarig SMED



55 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page